Cursussen

Ben je enthousiast en wil je graag Animator in het Jeugdwerk worden? Super! Een van de eerste stappen in dit traject is een Animatorcursus volgen. Dit moet niet, je kan natuurlijk altijd eerst eens komen proberen op het speelplein zonder cursus te hebben gevolgd. Wel raden we het sterk aan. Het is immers een ongelooflijke toffe week die je de rest van leven zal bijblijven! 

Wij raden de cursussen van de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk aan, omdat wij hier zeer tevreden van zijn. Zowel de inhoud, aanbreng, inkleding en instructoren zijn van topkwaliteit, waardoor het waarschijnlijk de leukste tijd van je leven wordt (Dit geldt enkel als je geintereseerd en gemotiveerd bent om leiding te worden).


Indien je ergens anders je cursus al hebt gedaan of wilt doen (bijvoorbeeld bij Crefi, CM, Freetime of bij Vives) is dit natuurlijk ook goed en ben je nog steeds welkom om je stage te komen doen bij ons. Neem hiervoor contact op via info@kwikkwak.be.


EHBO

In je cursus animator heb je normaal gezien geleerd hoe je een kind moet verzorgen. Als je nog stagair bent verwachten we van je dat je iemand van de leiding mee vraagt ter controle, die je ter plekke extra uitleg geeft.
Je zoekt eerst de medische fiche op in de kaft, om te zien of het kind nergens allergisch voor is, daarna kan je het kind beginnen te verzorgen.
Was steeds je handen, blijf kalm, verzorg het kind, ruim alles weer op en vul het medisch logboek correct en duidelijk in.
Als je ergens niet zeker van bent, roep dan zeker de week- of de maanverantwoordelijke of iemand anders van de leidingsploeg.
De Vier V's:

Veiligheid Wees een monitor die voor de kindren opkomt. Probeer om op alle kinderen hetzelfde te reageren. Steun de kinderen die zichzelf niet goed kunnen verdedigen of die heel schuchter zijn. Het is voor sommige kinderen een goed gevoel te weten dat de monitor voor je opkomt.

Vriendschap: Probeer als monitor om vriendschappen in stand te houden. Als er ruzies zijn en je merkt dat de kinderen eronder lijden, probeer dan te bemiddelen en eventueel een oplossing te bieden. Hou ook rekening met vriendschappen als je groepsindelingen maakt. Het is voor kinderen soms heel erg als ze voor een hele namiddag van hun vriendjes gescheiden worden. Het kan hun en jou namiddag verknallen!

Vlijt: Zorg voor afwisseling in spelen. Kinderen houden van variatie. Maak gebruik van de vlijt van kinderen. Kinderen (vooral jonge) helpen vaak graag. Bijvoorbeeld bij het klaarzetten van het materiaal zijn kinderen prachtige helpers, als je hen op een toffe manier aanspoort.

Vrijheid Laat de kinderen op het speelplein veel de vrije keuze. Dwing hen niet te erg als ze iets niet mee willen doen. Ze hebben misschien de behoefte om even iets anders te doen. Deze vlieger gaat natuurlijk niet op voor alle bengels! In het begin van de speelpleindag activiteiten voorstellen waaruit de kinderen zelf mogen kiezen, geeft gemotiveerde, aangename kinderen in de groep!
Non- & Verbale Expressie

Wat je doet en wat je zegt als monitor is natuurlijk erg belangrijk. Toch is de manier waarop je de dingen doet zeker van even groot belang. Elke monitor hanteert zijn eigen stijl en geeft zichzelf een andere houding bij het omgaan met kinderen. Die houding bepaalt in grote mate hoe de kinderen tegenover jou staan en het beeld dat ze van je hebben. Door op een open manier met hen om te gaan geef je hen het gevoel dat ze zich goed kunnen voelen bij jou, dat ze je kunnen vertrouwenen dat je hen aanvaardt en respecteert. Met een glimlach of een knipoog kan je soms veel bereiken. Zo kan je ook duidelijk maken wanneer je niet akkoord gaat met het gedrag van het kind, wanneer het kind over de schreef gaat, of wanneer je echt boos bent. Een blik of je lichaamstaal zeggen vaak meer dan een hele boel woorden.

De stemmetjes van achter de poppenkast, het typeke dat voor hen staat, een spannend verteld verhaal, ... kinderen vinden het geweldig om te zien en om te horen! Het vraagt natuurlijk de nodige durf en moed om bovenop een podium te staan en van je te laten horen, maar kinderen houden er van, hoe gekker hoe liever!

Expressie kan ook een toffe activiteit voor kinderen zijn. Toneeltjes spelen, achter de poppenkast, uitbeeldsels, ... zijn erg leuk om te doen. Toch kan jer best voor zorgen dat je dit steeds in kleine groepjes doet; zo zullen ze zich veiliger voelen en heeft elk kind een aandeel in het spel. Bovendien zijn kinderen erg enthousiast en moet je de boel nog onder controle kunnen houden.